De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zet vraagtekens bij de late melding van een reeks aankopen van aandelen Heineken Holding door grootaandeelhouder Charlene de Carvalho-Heineken.

Dat bevestigde een woordvoerder van de toezichthouder donderdag.

De Carvalho is de dochter en belangrijkste erfgename van Freddy Heineken, de oud-directeur van de bierbrouwer die in 2002 overleed. Daardoor is ze de rijkste Nederlander met een geschat vermogen van 7,2 miljard euro, aldus Quote.

De AFM meldde dinsdag een reeks aankopen van De Carvalho, die terugliepen tot begin september. Die meldingen horen door de betrokken partij zo snel mogelijk te worden gedaan, maar werden door de toezichthouder pas eind december ontvangen.

“Dit roep vragen op, die we aan Heineken zullen stellen”, aldus de woordvoerder van de AFM. “Voor beleggers is het van belang om te weten welke transacties bestuurders doen in hun eigen aandelen. Dit raakt aan de basis van de transparantie in de markt.”

Verder onderzoek en mogelijk sancties

De vragen van de AFM kunnen eventueel leiden tot een verder onderzoek, waarna er mogelijk sancties kunnen volgen. De woordvoerder wilde hierop donderdag nog niet vooruitlopen. "We moeten eerst de feiten op een rij krijgen'', stelde hij.

NRC Handelsblad schrijft dat De Carvalho een boete riskeert van maximaal 1 miljoen euro.

'Fout in het systeem'

De familie Heineken gaf eind augustus aan haar belang in Heineken Holding uit te willen breiden, door voor 100 miljoen euro aandelen Heineken Holding te kopen. De familie hield op dat moment, via investeringsmaatschappij L'Arche Green, iets meer dan 51 procent van de aandelen Heineken Holding. Die houdt op haar beurt iets meer dan de helft van de aandelen in Heineken N.V.

Een woordvoerder van L'Arche Green gaf donderdag desgevraagd aan dat de meldingen bij de AFM uitbleven door "een fout in het systeem''. Op het moment dat de storing werd ontdekt, zijn alle meldingen alsnog doorgegeven, stelde hij. De investeringsmaatschappij gaat ervan uit dat de meldingen in het vervolg weer normaal zullen verlopen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl